- till första sidan

Darängs hus och gårdar

(1). Risbro - Larssons (2). Berget (3). Rasslefall
(4). Risbro - Josefs (5). Högalund (6). Dalstorp
(7). Katthagen (8). Kattekrog (9). Kattebacke
(10). Tuvebo (11). Lafta (12). Klippan
(13). Källeberg (14). Bygget (15). Smen´s
(16). Emmestugan (17). Östergården (18). Fågelsången
(19). Kappen (20). Berget (21). Götes
(22). Simons (23). Ottos (24). Sörgården
(25). Tomten (26). Annikestugan (27). Alfreds
(28). Hönseriet (29). Ingemars (30). Lennarts
(31). Stigs (32). Farmorsstugan (33). Sandhålebacken
(34). Fridas (35). Martins (36). Stavestugan
(37). Stavebacken (38). Björkelund (39). Orrabacken
(40). Munkebo (41). Västerlid - Perssons (42). Svensastugan
(43). Föra (44). Västerlid - Åkes (45). Västerlid - Kalles
(46). Lidsholm (47). Lidsmarken (48). Oxhagen
(49). Fiskaretorpet (50). Hjorts (51). Ålderdomshemmet
(52). Borghems (53). Skatthagen (54). Habo kyrka
(55). G:a sockenstugan (56). N:a sockenstugan (57). Prästgården
(58). Kyrkvaktm.bost. (59). Arrendatorbostad (60). Arbetarbostad
(61). Hålgropen (62). Gropen (63). Lerebo
(64). Lampastugan (65). Hackås (66). Härhult
(67). Nygård (68). åsareds kvarn (69). Kyrkskolan
(70). Lärarbostad (71). Härängen (72). Habo kvarn
(73). Kvarnstugan (74). Högerviks (75). Halls
(76). Gammelgården (77). Uddbergs (78). Bergmans
(79). Björstorp (80). Backelund (81). Vårby
(82). Nyhagen (83). Ottosgården (84). Solhem
(85). Furulund (86). Högalund (87). Nyhagen
(88). Hultet (89). Lindhult (90). Rödjestugan

Daräng

(1) Risbro, Larssons

Risbro Är en gammal släktgård. Dess förste kände ägare var Linnar Andersson som efterträddes av sin son Anders. Sedan kom dennes son Lars Andersson född.1800 död 1869, hans hustru Stina, född 1805, död 1894. De efterträddes av sonen Anders Larsson, född 1839, död 1911 och hans hustru Sara född Andersdotter 1844 i Svinhult Angerdshetra, död 1911. Sara var syster till min farmor Justina Magnusson i Daräng. Anders och Sara hade sex barn, Selma, Emil, Emelia, Ester, Anna och Edvin och alla var ogifta så inga arvingar. 1945 såldes gården till John och Greta Arvidsson Skinnkärr i Bankeryd. Då var det bara tre kvar och de köpte en villa i Furusjö och flyttade dit. John arrenderade bort gården till Henry Ström och hans maka Edla. Gården såldes igen till en bilhandlare Jakobsson i Jönköping. Han gjorde en storreparation, på stora stugan och reparerade ett uthus till en fin bostad. Återigen såldes gården till en officer major Anner. Han hade 3 barn, Lotta, Karl-Fredrik, och Karl-Henrik. Officeren dog efter några år, då Lotta och hennes man som hette Johan Fröst övertog gården.

(2) Berget

Norr om gamla landsvägen låg ett hus som kallades berget. Där bodde en man som kallades gubben på berget han hette Anders och var far till Klas Andersson i Högalund. 1912 flyttades stugan till Daräng som lillestuga åt farfar och farmor. Jag minns att där stugan stått var en syrenbuske.


(3) Rasslefall

Låg alldeles vid åkanten. Det var en liten stuga till en kvarn som legat på andra sidan ån. I början av 1800 talet bodde där en skräddare som hette Dalkvist. Dessförinnan bodde det en som hette Johansson, en affärsman i sammhället som hette Jakob Linell häratammar från honom. Jag mins inte stugan. När Domneån kraftverk gjorde Risbrodammen försvann tomten till stugan, och mycket åker till Risbrogårdarna. Anders Graab försökte kalla dammen för Graaben men det blev Risbrodammen.


(4) Risbro, Josefs

Denna gård låg uppe vid Larssons gård tidigare, men flyttades till nuvarande plats vid skiftet på 1800 talet. Mangårdsbyggnaden och ladugården uppfördes 1852 och renoverades 1936. Gården till släkten genom dåvarande ägare Josef Anderssons Farfar Anders Johansson som 1874 efterträddes av sin son Anders Andersson och hans hustru Augusta född Åkerlund från Tuvebo. De hade fyra barn Georg, Josef, Edit och Signe. Ägare sedan 1919 var Josef Anderson och hans hustru Signe född Johansson från Ekered, de hade ett barn Vera. 1947 sålde Josef gården till Hjalmar och Sara Johansson, de hade 5 barn, Ingrid, Elsa, Lennart, Gunbritt och Anders. Hjalmar utarrenderade flera tomter till sommarstugor vid dammen på 49 år.

Lennart byggde ett fint hus nedanför gården vid dammen och han vinterbonade den och bodde där i några år, sedan tog Anders över den och bor där nu. Lennart gifte sig med Barbro (Kickan) Widén. De har 4 barn, Per, Anna, Karin och Svante. Hjalmar arrenderade ut gården och var byggnadssnickare men tog undan lite jordbitar och hade lite ungdjur i ladugården. Gården arrenderades ut till Martin Engdar och senare till Bernt Andersson i Domnaryd. Sedan till Mats Svensson i Daräng. Lennart gjorde en stor renovering, grävde källare framför stugan och flyttade hela huset på ny grund samt renoverade det till en modern lägenhet med kök samt sex rum och toaletter.


(5) Högalund

Där var i min ungdom en gammal stuga som utvändigt var täckt med takstickor istället för panel. En ny stuga byggdes på andra sidan vägen och där bodde en som hette Klas Andersson. 1927 bodde där en familj som hette Törnkrans 1928 flyttade Henry i Östergården dit med maka Anna Andersson från Kilås, De hade en son som hette Leif. Sedan köpte Edströms maskinfirma i Jönköping ladugården till verkstad. Därefter kom en familj som heter Lennart och Stina Söderberg. Gösta Magnuson i Drottningstorp köpte ladugården och tillverkade lastpallar och kallade firman för Pallas. På andra våningen är en bostad inredd, där bodde Gösta några år.

(6) Dalstorp.

Här bodde en familj på slutet av -20 talet vid namn Kronlund. 1932 kom en familj från Gammalsvenskby i Ukraina. Det var Johannes Johansson- Martis med hustru Maria de hade åtta barn, Emma, Märta, Juliana, Frida, Olof, Signe, Inga och Rudolf. Rudolf övertog gården och bor kvar i stugan.

(7) Katthagen

Är det gamla namnet på gården som nu kallas för Karthagen. Stugan byggdes 1830 och en mindre 1850. Gården har ursprungligen varit 2 gårdar om 1/8 dels mantal vardera. Vid 1805 var det två ägare, Sven Svensson och Abraham Andersson. På gården har funnits ett kalkbruk vilket är nedlagt för många år sedan. Fredrik och hustrun Fredrika Pettersson övertog gården efter Fredriks föräldrar. De hade 3 barn, Ernst, Oskar och Anna. Ernst gifte sig med Signe Andersson från Risbro och övertog gården. De hade en son som heter Tage. Tage övertog gården och byggde en ny villa norr om den gamla som står kvar. Tage gifte sig med Ingrid Johansson från Daräng.

(8) Kattekrog

Vid vägskälet till Apelskift låg förr en stuga som hette Kattekrog. Det lär ha varit en krog här under 1800 talet.


(9) Kattebacke

Väster om Katthagen är en backe, där har varit ett ställe som heter Höjden eller Kattebacke.


(1O) Tuvebo

ligger en bit från landsvägen mellan Mullsjö och Jönköping, med en fin allé fram till gården. Tuvebo var fram till storskiftet på mitten av 1800 talet en liten åttingsgård. Då var det en ägare som hette Åkerlund som köpte 2 åttingar från Darängs Sörgård. På slutet av 1800 talet köptes gården av Carl Svensson och hans fru Ellen född Johansson. Carl kom från Hestra och Ellen från Klingekärr. De byggde både stora stugan och ladugården. De fick åtta barn 4 av varje Ruth, Bror, Gunnar, Elsa, Sven, Märta, Anna-Britta och Seth. Ruth gifte sig 1927 med en handlare från Jönköping som hette Gunnar Ingvall. Bror gifte sig med Anna i Bräninge, gården kallas Gärdet, Gunnar levde ensam hela sitt liv. Elsa blev gift 1934 med Helge Johansson från Slåttorna i Sandhem, han och en broder som hette Rudolf hade en diverse affär i Habo samhälle. Sven dog 1927 och var ogift. Märta gifte sig 1932 med Erik Karlsson i Håknarp och bodde sedan i Ljunga. Anna-Britta gifte sig 1938 med Holger Johansson, broder till Elsas Helge och hade ett lastbilsåkeri i Habo. Seth var aldrig gift och dog ung. 1939 var gården till salu Axel och Ruth Hagberg ifrån Madesjö i Småland köpte gården. De fick 4 barn Nils Ulla-Britta, Ingemar och Jan-Erik. När Axel dog övetog de två yngre pojkarna gården och brukade den till Jan-Erik dog. Då var Ingemar ensam men Ulla-Britta hade en son som heter Dan Lundberg som med sin familj flyttade in på Tuvebo.

(11) Lafta

Till Tuvebo hör ett sommarstugeområde som kallas Lafta och även Darängs torp. Det var förr Darängs Norrgårds soldattorp. Den stugan som låg här tidigare flyttades till Habo och heter Kattarineholm, vid en renovering och tillbyggnad för några år sedan fanns en inristning i en timmerstock, (denna stuga är flyttad från Daräng på 1850 talet) och räknas som Habo samhällets äldsta hus.

(12) Klippan

Klippan är också ett torp under Tuvebo men det var mest soldater som bodde där förr. En av de först kända är Jon (Oluf) Darling Född 15/3 1693.
1918 bodde där en torpare Gunnar Johansson och hans hustru Frida, och hans uppgift var att sköta kraftstationen nere vid Domneån som Svensson byggde 1917- 1918.
1919 flyttade Karl och Anna Klasson dit med sina söner Gustav och Sigvard. Sedan kom Alfred Abrahamsson och hans hustru Anna dit. De hade åtta barn, Erik, Gösta, Astrid, Gunnar, Margit, Ruth, Elsa ock Ernst. Sönerna Gösta och Ernst jobbade på Tuvebo. Familjen flyttade senare till Bottnaryd. 1938 kom Nils Hjort som var måg hos Abrahamssons, gift med dottern Elsa, de var där tills i början på 40 talet och flyttade sedan till Skällingsö i Bottnaryd, sedan till prästgården i Adelöv. Därefter har Klippan brukats ihop med gården, stugan brändes ned 7/2 1997.

(13) Källeberg

Vid vägen fram till Klippan fanns en stuga som hette Källeberg, där har bott många familjer 1876 Anders Johan Andersson F.13/12 1833 och dog utfattig hans hustru Johanna Andersdotter död 16/7 1828. 1910 bodde där en skräddare Linus Josefsson han flyttade till en liten stuga vid stråken som heter Non. Skrädaren och hans hustru hade tio barn. Därefte bodde Viktor Nilsson några år och flyttade till Apelskift. Den siste som bodde där var en skomakare som hette Spång. Sedan revs stugan och flyttades 1922 till Orrabacken.


(14) Bygget

. En liten bit från klippevägen mot Daräng låg en liten stuga som hette Bygget men kallades Tålastugan. År 1839 kom Sven Andersson hit till backstugan, han var född år 1753 i Tålåsen, och dog 15/2 1846 utfattig och blind, därav namnet på stället. Hustrun Maria Svensdotter F. 1785 i Svenshult. Carl Magnus Gustavsson Född 1837 hustrun Johanna Sofia Carlsdotter född 1/5 1835. Sonen Frans Oskar F, 1861. Det kan vara Jenny Svensons i sörgårdens föräldrar för hon kom från Bygget.


(15) Smenīs

Här bodde smen med sin hustru Elin född Johansson i Björkelund. De hade tre barn, Börje, Sara och Ruth. 1979 köpte Carl-Erik och Monica stället och reparerade invändigt så dom kunde bo där. En gammal ladugård revs och ett nytt garage byggdes i stället. 1982 flyttade Carl-Erik o Monica ned till Östergården. Viviann och Bjarne som hyrt lägenheter både i Habo och Furusjö köpte husen av Carl-Erik. Det blev friköpt tomt och brunnsborrning och ett nytt yttertak samt isolering av väggarna. Ny panel ock nytt staket som rödmålades. Tidigare bodde där en som kallades Klebbe-Johan, namnet av att de härstammar från Klippan. Efter Johan Karlsson och hans hustru Anna kom deras son Ruben Johansson, de var byggmästare i tre generationoner, Johans fader kallades Klebbe-Kalle och hans fru hette Lotta. Denna stugan är flyttad från älgafall på 18 hundratalet. Efteråt bodde där ett gammalt par som hette Otto och Fina Anderson. De sålde stället till smeden Gustav Andersson.

Smedjan

En smedja som Gustav Andersson från Kilås byggde och var smed där från 1929 till 1979.


(16). Emmestugan

är en stuga som fått många namn efter dom som ägt den. År 1880 var det småskola där, Emil Larsson i Risbro född 1873 gick i småskolan där för en lärarinna som kallades för Skol-Johanna. En Fredrik Petterson och hustrun Fredrika bodde där i många år, de kom från Katthagen, det var Tages farfar och farmor och då blev det (Pettersonsstugan). Emma Anderson i Östergården blev vid stugan och då blev det (Emmestugan). Emma hade möten ibland, hon var medlem i fosterlandstiftelsen och hon testementerade stället till förbundet som ägde det några år. Innan Petterson bodde en familj som hette Gustav och Clara Johansson han kallades för (krokie Gustav). Klara var syster till min farfar. Carl-Erik köpte stället samtidigt med smens. Det var både jord och skog till bägge ställena. Den gamla ladugården revs och ett garage byggdes och tomten avstyckades. Huset såldes till Leila Svensson som bor där nu.

(17) Östergården

Utflyttad från Sörgården vid laga eller stor skiftet på 1800 talet. I Sörgården var fyra bröder, två stannade kvar och två flyttade till Östergården, vilket har fått sitt namn efter gamla kartor där området heter Österängen. De båda bröderna som byggde upp gården klarade sig inte på grund av alkohol som var lätt att skaffa till billiga priser. Skogen skövlades och allt blev misskött, en släkting till dem har berättat denna historia.
Senare var det flera ägare. Anders Gustavsson och hans hustru Carolina Johans-dotter, sålde gården till Karl Andersson och hustrun Fina, de kom från Härja socken 1894. Det sades att han var rätt förmögen. Ladugård och stall byggdes nytt, och en ny grund med tuktad sten till stugan. Lillestugan kom på plats, den var flyttad från Västerås strax vid Göransberg i Bankeryd. Karl och Fina hade 5 barn, Anna, Henry, Edvard, Emma och Gustav. Föräldrarna skänkte gården till Edvard och Gustav, i gengäld fick Henry gården Högalund vid Drottningstorp. Anna fick en gård i Abbarp i Gustav-Adolf och Emma fick sin gård med (Emmestugan). Kalle i Östergården var rätt tät. Hösten 1954 var Östergården till salu på allmän auktion.

östergården, Lillstugen

Jag som skriver detta är Carl-Olof Darwall som var arrendator på Västerlid under en tioårsperiod, arrendet upphörde våren 1955. Jag åkte till Östergården på visning av mark och skog samt dåliga hus. Jag ropade in gården för 100 000, det var mycket pengar men med slit och arbete så har det gått relativt skapligt. Det blev reparationer både inne och ute. I ladugården fick jag riva ut allt som fanns och göra nytt foderbord, nya vattenhoar samt ett litet mjölkrum. I sädesladan nytt golv av 2 tums plank. På ved och vagnboden var ett dåligt halmtak det blev plåt i stället. I lillstugan blev det garage och verkstad med lyse och kraft. På källaren blev också nytt tak. 1956 borrades en brunn i den gamla brunnen som var 8 meter djup, den nya 52 meter så hela 60 meter och det blev gott vatten. Med hydrofon i brunnen och rör in i köket fick vi det bekvämt, bara vrida på en kran. Det var skillnad än som förr gå ut till gamla pumpen och bära vatten i hinkar. 1968 blev det klosett uppe i tvättrummet och avlopp ut till två septitankar, då fick det gamla utedasset bli traktor- garage istället. I boningshuset byttes alla fönster och dörrar de gamla murstockarna revs och en ny murades upp med 6 kanaler. I köket kom en vedeldnings panna in och värme element i alla rummen. En ny trappa samt två nya rum på övervåningen. Yttertaket lades om och huset målades med gul färg, förut röd. Reparationerna varade ända tills Carl-Erik köpte gården sedan har han fått hålla på, för har man hus blir man inte utan arbete. På våren 1978 arrenderade Carl-Erik gården och 1982 köpte Monica o Carl-Erik Östergården, de har tre barn, Karin född den 26 september 1980, Staffan den 6 juli 1983, Jesper 12 december 1986. Monica Född Johansson den 21 sept 1954 i Huskvarna. Den 15 juli 1982 flyttade Ebba och jag ned till samhället och Monica o Carl-Erik o Karin flyttade in.

östergården, Jordkällaren

En gammal jordkällare som är utgrävd ur en gammal ättehög från forntiden, den hör till Östergården.

(18) Fågelsången

På ett gärde österut har legat en stuga som kallades (Fågelsången) men det rätta namnet är Björkelund. Där bodde ett par makar Gustav och Maja Bengtsson, de hade två fosterbarn Elin och Kalle, Elin utvandrade till U.S.A. Gustav arbetade hos bönderna med nyodling och annat arbete så länge han orkade. Nedanför finns en åker som kallas för (bengtsagärdet) och nere vid mossen är (bengtsakällan). Där de fick hämta sitt vatten. Det fanns lite jord runt huset och i skogen finns en liten igenvuxen åker som kallas (Majes lycka). I slutet på 1800 talet flyttades stugan till Nybergs i Domnaryd och är uppsatt lika dan som i sången.

(19) Kappen

Strax norr om Sången har varit en stuga som kallades (Kappen) men vem som bodde där har jag inte kunnat lista ut, stugan flyttades till Alinsgården i Krabberyd som lillstuga där.


(20) Berget

Ingemar och Margot Svensson byggde sitt hus på egen mark och flyttade in 1992.

(21) Götes

Göte och Kerstin Svensson byggde sitt hus 1957.

(22) Simons

Simon och Signe Svensson byggde även de sitt hus samma år då Simon arrenderade ut gården till Ingemar. Efter deras död köpte Kjell huset.

(23) Ottos

Detta hus byggdes i slutet på 1800 talet till Emma och Emil Samuelsson. De hade en son som hette Paul och han blev predikant, han dog ganska ung. De hade även en flicka som hette Hanna som gifte sig med Martin Calmar. Emma var syster till dåvarande ägare Oskar Svensson i Sörgården, Gården delades upp utan lantmäteri s.k sämjebyte. 1928 köpte Malkus Svensson gården som sedan lades ihop med Sörgården, när Emil och Emma var borta flyttade Oskar och hans dotter Naemi in. Oskar blev gammal innan han dog. Då gifte sig Naemi med en från Furusjö som hette Otto Olsson, han arbetade i skogen och på kyrkogården och de bodde där tills han byggde ett hus i samhället. Sedan kom det dit en familj som hette Ljung som bodde där några år, sedan har det varit flera ägare som jag inte har reda på.

(24). Sörgården

är en gård som ligger på sin gamla plats, den blev delad på 1800 då en fjärdedel flyttades till Östergården. 1883 blev Oskar och Emma Svensson ägare till gården efter sina föräldrar. Emma gifte sig med Emil Samuelsson då delades gården i två delar. Oskar Alfred Svensson F.1864. och H.H. Jenny Matilda Gustavsson F.1864. 1928 övertog sonen Malkus Svensson och hans hustru Berta Johansson från Lilla Gölhult. De hade inga barn när båda var borta sålde arvingarna gården till Ingemar Svensson som lade ihop den med sin egen gård. Ingemars son Mats köpte sedan båda gårdarna.
Nu bor det en familj, Ulf och Birgitta Nordström med barn.

(25). Tomten

En stuga som låg utmed vägen till skogen c:a.150 meter från ån Suttran . År 1806 bodde här Jöns Dahl född 1767 med hustrun Stina och deras son Johannes. Johan Karlsson (Klebbejohan) bodde här med hustrun Anna och två barn, Sara och Ruben till 1886 då stugan brann. Då flyttade de upp till Daräng. När Ruben gifte sig med Gerda flyttade de till Daräng det är den stugan som smen bodde i. Då flyttade Johan och Anna upp till Nybygget eller (Rangelabo). Anna dog där och Johan Flyttade till Furulund i Åsared.


(26). (Annikestugan)

Annika Bengtsdotter F. 22/3 1767 var dotter till korpralen Bengt Svensson Darbeck, han var soldat på nr. 589 Darängs soldattorp (Lafta). Under kriget mot Ryssland 1742 kommenderades han att följa galjären Åkerhjälm. Han skadades i Lovisa och bröt revbenen. Till skillnad mot hans kamrater kom han hem med livet i behåll och dog i Daräng 1783. Annika var något handikappad och hade svårt att gå, hon drunknade i ån, de hittade henne hängande i en albuske nedanför åbron, hon blev 79 år gammal. Där stugan stått var en stor tall och den kallades (Annikeföra) och en grind som hette (Annikegapet).

(27) Alfreds

Denna gård ligger kvar på sin gamla plats i byn men har bytt ägare många gånger. 1856 ägdes gården av S Johansson som var klockare och organist i Björstorp han sålde gården till Carl Petterson. En familj som hette Blomkvist bodde där i många år dom flyttade senare till Sibbabo. Sedan kom en som hette Alfred Karlsson han kom från Daretorp och han gifte sig med Anna Johansson från Kvill, de hade tre barn. Gustav, Erik och Rut. Rut gifte sig och flyttade till Jönköping. Alfred dog 1932, Gustav köpte gården 1929 och byggde en ny stuga och gifte sig med Astrid Abrahamsson från Klippan. De fick 2 barn Lennart och Ingrid. Lennart köpte gården av sin fader och Ingrid flyttade till Katthagen och gifte sig med Tage Pettersson. Lennart gifte sig med Elisabeth från Utvängstorp och de fick två barn Sören och Stefan.

(28) Hönseriet

Erik gifte sig också i Klippan med Margit Abrahamsson och byggde ett hus och ett hönseri, som de drev i rätt stor skala med kycklingskläckeri. De for till torget i Jönköping varje lördag med ägg och höns. Erik o Margit hade tre barn Barbro, Agne och Kennert. Erik sålde stället till Hugo och Linnea Andersson de hade tre barn, Anita, Margareta och Bengt. När Hugo dog sålde Linnea stället till en familj som heter Althorn.

(29) Ingemars

Här låg det gamla Daräng i en klunga, som vid skiftet delades i flera delar. Både Sörgården och Norrgården låg ganska tätt. Men i denna gården (Norrgården) var det två familjer, Sven Svensson och Kajsa samt Magnus Larsson och Britta. 1857 flyttade Magnus och Britta till det nya stället och fick bygga nya hus. På den gamla platsen var en gammal parstuga, där var min farfar född, men den revs och en ny stuga byggdes på samma plats. Sven och Kajsas son Johan Svensson och hustrun Ida övertog gården, de fick många barn åtta stycken, David, Simon, Axel, Anna, Otilia, Signe, Sven och Gunnar.
Simon övertog gården och gifte sig med Signe Petterson i Hultarp. De fick elva barn, Lutter, Alrik, Göte, Gunborg, Rune, Asta, Irma, Ingemar, Kjell, Lissi och Elva. 1954 arrenderade Ingemar gården några år och köpte den sedan. Simon o Signe flyttade in sitt nybyggda hus. Ingemar och Margot hade fyra barn Jörgen, Monika, Mats och Annicka. Ingemar hade ett stort svinhus med många suggor som går ute på somrarna. Mats köpte gården när Ingemar o Margot byggde sitt hus på berget.

(30) Lennarts

Här byggde Lennart o Elisabeth Johansson ett vackert hus när de sålt sin gård till Lars-Åke o Bernt-Arne Darwall.

(31) Stigs

Gården flyttades hit vid skiftet på 1800 talet och ägdes av Magnus Larsson och hans hustru Britta född Zakrisdotter. De hade fyra barn, Per, Anders, Klara och Lovisa. Britta kom från Brännåsen hon var född 1799 i Ärnabo, Bottnaryd. Anders gifte sig 1876 med Justina Andersdotter född 1855 i Svinhult i Angerdshestra och övertog gården samtidigt. De fick tre barn, Emil, David och Naemi.
Emil gifte sig 1912 med Elsa Johansson född 15 / 4 - 1883 i Ekered, de övertog gården samma år. De fick 6 barn, Stig, Allan, Carl-Olof, Ingvar, Birgit och Sture. År 1913 brann ladugården ned av ett åsknedslag och då byggdes en ny stor ladugård. Farmor sade att det var den tredje ladugården hon sett på gården och hade blivit dubbelt så stor varje gång. Det odlades mycket nya tegar på 1800 talet, så det fordrades nog större utrymmen under hand. Det stora och långa stenröset som går från vägen och hundratals meter bort skvallrar nog om många långa dagsverken. David gifte sig med Beda Strängberg i Ebbarp, de fick tre barn, Henry, Lissi och Ragnar. Naemi gifte sig med Edvin Johansson i Matsegården i Bottnaryd och flyttade dit 1912, de fick tre barn, Ingrid, Viola och Asta. Magnus och Brittas dotter Klara gifte sig med Gustav Johansson från Krabberyd i Bankeryd och bodde i Emmestugan som jag skrivit om tidigare, de hade inga barn. Lovisa gifte sig med Johan Isaksson i Åsared de fick en son Viktor. Per den äldste sonen dog ganska ung, vad han hade för sjukdom vet jag ej.
Vår far dog 1925 endast 48 år gammal. Vi fick börja tidigt att hjälpas åt med arbetet. Skoltiden på den tiden var inte som nu, det var varannandags skolgång hela tiden för oss äldre. Med hjälp av några sk. drängar klarade vi oss igenom de svåra åren. Farmor och mamma hjälptes åt att se efter att allt blev gjort i rätt ordning.
När vi blev vuxna gick det bättre. Stig övertog gården 1943 och mamma var hushållerska åt honom till 1948, då gifte han sig med Alvi Samuelsson från Bäckseda. De fick två pojkar, Lars-Åke och Bernt-Arne. Mamma flyttade in i lillestugan och bodde där tills hon dog 1965. Hon fick hjärnblödning och kunde inte tala, efter tre dagar var det slut det var gott både för henne och oss. Stigs pojkar övertog gården 1979.

(32). Farmorsstugan

Stugan den kom från Risbroberg och byggdes upp till Farfar och Farmor 1912. Farfar dog julnatten samma år och Farmor dog i oktober 1936. Bernt-Arne reparerade lillstugan och isolerade väggarna och ett nytt modernt kök med sovrum på andra våningen. Bernt-Arne och Carina flyttade in, de fick två pojkar Magnus och Erik, de är tvillingar och föddes 11 dec. 1991. Lars-Åke och Bernt-Arne har utvidgat sitt jordbruk med köp av Lennarts gård och arrende av Östergården samt Lidsmarken. De har moderniserat ladugården med alla tills bud stående medel. Mjölkrum med alla moderna funktioner rörmjölksanläggning och automatisk diskanläggning, gödselutmatning och urinbrunnar samt en stor platta för gödsel. På hörännet är en hökanon som blåser och fördelar höet och under en fläkt för torkning av höet. Ladugården är utvidgad på längden med hjälp av foderladan och vagnboden. Lennarts hus är bort hyrt, men ladugården är full med ungdjur. Det var bra med maskinhallar och ett eget sågverk.

(33) Sandhålebacken

Allan var på Karlskoga allmänna läroverk och utbildade sig inom träteknik och byggnads branschen. 1934-35 högg vi virke till en sommarstuga som skulle byggas på (sandhålebacken). Allan var byggmästare på sitt första bygge. Stugan blev borthyrd några år till ungdomar från Jönköping. Efteråt var det en familj Torsten och Elin Persson från Jönköping. När de flyttade tog Allan och Karin över stugan som sommarstuga och trivdes bra där. Stugan är ej vinterbonad men ganska varm med både braskamin i rummet och järnspis i köket. När Allan gick bort kom det en familj, Ronald Nordström som bor där nu.


(34) Fridas

Detta hus flyttades ut vid skiftet på 1800 talet och kom från Lennarts gård. Där fanns en lång parstuga för två familjer. Delvis av stugan revs och flyttades till den nya gården som lillestuga. Där bodde Frida Bengtsson och hennes moder. Marianne, Martins yngsta dotter fick stugan vid delningen efter Martin och har den till sommarstuga.

(35) Martins

Den stora stugan byggdes senare. Där bodde i slutet på 1800 talet en familj Klas och Sanna Olsson. De hade en dotter som hette Augusta som blev fru i Tranemaden. Gården såldes 1903 till Anders Bengtsson från Drottningstorps Mellangård och systern Frida var hushållerska, för Anders var aldrig gift. Anders dog 1932. 1933 köpte Martin Andersson från Krabberyd gården och bytte senare namn till Engdar, han var systerson till Anders. Martins syster Elsa var hushållerska några år. Martin gifte sig med Astrid Svensson från Abbarp i Gustav Adolf. De fick tre barn, Anita, Göran och Marianne. Göran studerade och blev flygofficer i Ronneby, han köpte gården och bor där vid semester och ledigheter. Frida flyttade till Furusjö.

(36) Stavestugan

Frida ägde den lilla stugan på backen. Där bodde i min barndom Stava Lejon och hennes dotter Jenny. Stugan kallades för (Stavestugan). Efter Stava och Jenny bodde här Tekla Fransson från Lerebo. Hon hade två barn, Gunnar och Svea. Gunnar blev sockerbagare, sedemera "Godis-Fransson". Frida rev stugan och skulle bygga upp den igen men det blev nog inte så.


(37)Stavebacken

Anita gift med en som heter Willis Karlsson och fick (stavebacken) vid delningen efter Martin och byggde ett litet hus där.

När jag har skrivit så mycket om Daräng måste jag tala om att enligt jordeboken så var Daräng nämnt näst först i Habo socken. Den 12 maj 1287 stadfäste Konung Magnus Ladulås Algot Gyridersons gåva Darrängen till Alvastra kloster. Gustav Vasa upplöste detta på 1500 talet genom reformationen. Daräng var på den tiden ett helt hemman,det delades senare upp åttondelar sk.åttingar.

Som kuriosa kan nämnas att Habo socken hade större folkmängd än Jönköping ända tills 1810 då Jönköping gick om Habo. Folkmängden var då 3017 personer på båda ställena.

Kyrkbyn

(38). Björkelund

Björkelund ett litet torp under Habo prästgård. Vid min barndom bodde det ett gammalt par, Herman och Lovisa Johansson och en dotter Elin som senare blev fru åt smen i Daräng. Herman och Lovisa hade många barn och även fosterbarn, det var nog ganska trångt i den lilla stugan. På vinden var ett rum inrett till en snickeriverkstad. Herman var uppfinningsrik och byggde en väder-kvarn 20 meter från bonigshuset. Med en stor remskiva på gaveln och ett långt rep kunde han få kraft till sin svarvestol vid lagom vind. Han hade ett litet dragtröskverk och med en remskiva i stället för vev så gick det även att tröska. Sedan har det varit flera ägare till huset vilket är friköpt från torpet. Lars och Svea Karlsson var de senaste ägarna och hade det till sommarstuga i många år. De överlät stugan till sin son Conny och hans hustru Carina, som har gjort en storreparation. De har byggt till på både längden och bredden så nu är det nog dubbelt så stort som på Hermans tid.

(39). Orrabacken

Även detta är ett torp under prästgården, det gamla namnet var Albacken. Där bodde i min barndom en familj Per och Amanda. De hade två barn Karl och Lars och även två fosterbarn, Amandus och Kajsa. Per o Amanda bodde i en gammal stuga som nu har stått tom i många år. Kalle skulle gifta sig med Elvira Andersson från Snarydet som ligger vid Karshult. Då måste han skaffa en bostad och köpte stugan i Källeberg och byggde upp den en bit från gamla stugan. Kalle och Elvira fick tre barn, Bengt, Viola och John.
Bengt gifte sig med Greta från Abbarp och hade arbete i Stockholm några år. Viola gifte sig med en som hette Bengt Lieberg och fick en son som heter Reine. John övertog torpet några år tills arrendet gick över till Prästgården. John arbetade på Bankeryds Trä tills han pensionerades men bor kvar i Orrabacken. Elvira gifte om sig med Vilhelm (Ville) Johansson. De byggde ett hus vid fd. kyrkskolan och kallade det för Härängen.

(40). Munkebo

Munkebo var också ett torp under prästgården. I min barndom bodde där en arrendator som hette Gustav Karlsson med hustrun Syrena. De hade fyra barn Hugo, Bertil, Stina och AnnaLisa. Innan hade Gustavs fader torpet han kallades (Sjustjärnemunken). Jag minns honom, han kunde inte titta rätt fram utan uppåt. 1936 var det auktion efter Gustav och då tillträdde Arvid Dalkvist och hans hustru Svea, de hade en son. Under deras tid byggdes både ny stuga o ladugård. Bengt Persson i Orrabacken och hustrun Greta arrenderade torpet några år tills det gick till Prästegården och då köpte de huset. I Munkeboängen finns en gammal husgrund det sägs att gamla Munkebo har legat där.

(41). Västerlid - Perssons

Västerlid var från början ett helt mantal men delades upp i flera delar. Vi börjar med Personsgården. När jag var barn ägdes gården av Adolf och Adolfina Persson. Adolf kom från Drottningstorp och blev måg på stället. De fick tre barn Gustav, Oskar och Erik. Gustav blev vid gården och gifte sig med Elin Karlsson från Ubbarp i Barnarp. Oskar flyttade till samhället i Habo och byggde en villa som fick namnet Ingedal, han var möbelsnickare. Adolf fyttade ned till Oskar som hade en liten stuga i trädgården och där bodde Adolf tills han dog. Erik dog ganska ung. Gustav och Elin fick fem barn, Ingemar, Ann-Mari, Torsten, Kerstin och Bernt. Ingen av barnen var intresserade av jordbruket. Ann-Mari gifte sig med Ingemar Hagård i Julared och köpte gården och brukade den några år. De hade en dotter som heter Karin som gifte sig med Ulf Bertil och övertog gården och bor där nu de har 2 barn. Gustav var bibliokarie i många år Han hade även ett sågverk på gården. Det sågades mycket timmer åt bönderna i trakten. Till kraftkälla fanns en stor råolje motor. Både sågen och motorn skänktes till Hembyggdsföreningen i Habo. En avsöndring av gården heter Hackås som ligger i skogskanten strax vid Lerebo. Även Lidsmarken var avstyckad från Perssonsgården.

(42). Svensastugan

Vid vägen fram till gården låg en gammal stuga som kallades för (Svensastugan) men är nu riven. Prosten Yngve Karlsson sa att han hade haft släktingar som bott där.


(43). Föra

I skogen vid vägen mot Åsared låg en torpstuga som hette Fura. Där finns en liten åker som kallas för (Föralyckan), även vattenkällan är kvar. Där stod en väldigt stor fura men numera bara en hög stubbe kvar.


(44). Västerlid - Kalles

Denna gårdens hus låg alldeles vid Perssons hus. En ägare för många år sedan hette Strokirck. I slutet på 1800 talet byggdes boningshuset ute vid vägen och den gamla revs. Ägare var då Anders och Klara Karlsson. De hade fyra barn, Karl, Agnes, Edith och Olga. Agnes gifte sig och flyttade till Flisby. Olga gifte sig med Videll i Slätebråten och flyttade dit. Karl och Anders byggde det nya huset, det tog 5 år innan taket kom på sades det, det blev klart 1906. Karl blev vid gården och gifte sig med Lydia Gustavsson från Ängen.
1945 Arrenderades gården bort till undertecknde Carl Olof Darwall till en period på tio år, 1945-1955. 1949 gifte jag mig med Ebba Huggare från Kronoby i Finland. Vi fick två barn Vivianne född den 15 januari 1950 och Carl-Erik född 26 oktober 1951. Vi flyttade till den nyköpta gården i Daräng Jag har hört sägandes att Västerlid en gång hörde till Habo prästgård, runt omkring är kyrkliga marker.
Sedan bodde det en åke Larsson i några år, han var systerson till Kalle.
Sedan dess har det bott flera olika familjer, nu bor det en familj som heter Morales.

(45). Västerlid - åslunds

ängen var en torpstuga under Boghult och flyttades tlll Västerlid i början på trettiotalet, det var ju Lydias hem. Den var borthyrd några år, där bodde sk. AK-are; de arbetade ute på landsvägen. Gunnar och Stina Svensson från Åsared bodde i huset till 1945. då flyttade Karl och Lydia in och bodde där till 1957.
Det är nu friköpt av familjen Morgan åslund, som har en liten plastindustri där.

(46). Lidsholm

Lidsholm är en avstyckning från Karl Anderssos gård i Västerlid men är friköpt. I min barndom bodde ett par gamla makar där, de hette August och Augusta Brink. August hade varit mjölnare i Habo kvarn. De hade sex barn, Ester, Konrad, Gustav, Elsa, Karin och Ebba. Konrad blev mjölnare efter sin fader. Efter de gamlas bortgång flyttade Konrad och Agda född Samuelsson in. De fick 4 barn, Karl-Gustav, Kerstin, Stina och Lennart. Konrad var anställd i kyrkans tjänst tills han blev pensionär. När Lidsholm blev till salu köpte Ulla och Ralf Haglund stället. De byggde om och till så villan blev nog dubbelt så stor som förut.

Lidsholm - Lillstuga

Ulla var hårfrisörska ute i lillstugan som var flyttad från Lidsmarken som hör till Västerlid. Där byggdes även en stall till hästar. Efter några år såldes stället igen till en familj Birger Rosenkvist. Han kör en brödbil åt smålandsbagaren och har även flera ridhästar.

(47). Lidsmarken

Lidsmarken var avstyckat från Perssons gården också på 49 år. Karl Svensson hette brukaren, hans hustru hette Hulda. De hade fyra barn, Bror, Iris, Rut och Filip. Hustrun dog i barnsäng. Karl gifte om sig med Edit Bride. Hon hade en lanthandel i Åsared vilken flyttades till Lidsmarken, i då ett nybyggt hus. Karl köpte gården och hade en ladugård med någon ko, gris och höns. Karl var lantbrevbärare i många år tills Filip övertog den sysslan. De andra barnen flög åt olika håll. Karl var kyrkvaktmästare i många år. Han har grävit många gravar och gått upp i staplen för att ringa många gånger. Eldningen i kyrkan fick Karl sköta, det var 2 stora kaminer en på varje sida i Kyrkan.
1951 köpte Sture och Maj-Britt Darwall gården med affären. Maj-Britt hade varit i olika affärer förut, så det var ju lämpligt för henne att fortsätta på den vägen. Hon fick stort kundunderlag och affären utvidgades med bensinmack UNO-X. Sture var byggnadssnickare men på fritiden skötte han jordbruket, 1 st ko och kviga och lite höns samt ved huggning.
Maj-Britt kom från Stockeryd i Bottnaryd, och hette Svensson. Sture och Maj-Britt hade två barn, Sven och Siv. Maj-Britt gick bort 1975 och efter några år lades affären ned. Siv har en bra plats i Falköping på Försäkringskassan och har bott i Falköping i många år. Jorden är bortarrenderad till Lars-Åke och Bernt-Arne i Daräng.

Lidsmarken, Sommarstugan

1961 byggde Sture en sommarstuga uppe i backen. Den har varit uthyrd hela tiden. Olle och Margit Gustavsson bodde där några år, sedan Åke ock Inga-Maj Berglund. Sedan en familj som heter Spjut. Nu hyr en familj som heter Raoul Skog och Ingegerd Karlsson. Huset ligger vackert där uppe bland buskarna med Smålandsgärdsgård omkring.

Lidsmarken, Västkuststugan

1974 köpte Sture en västkuststuga och byggde en sommarstuga nere vid åkanten, sedan vinterbonade han den och byggde till med tvätt, toalett och dusch. Sven bor där nu. Sven gick i skola och lärde sig inom radio och TV branschen. Några år hade han egen affär i Jönköping, sedan har han varit lärare i yrket. Sven har två barn, Veronica och Sebastian.

(48). Oxhagen,

Oxhagen var en stuga som var till bostad åt arbetare under prästgärden. Där bodde många familjer för de flyttade ofta. På 1920 talet flyttade Agnes Johansson in hon var städerska och skötte eldningen i skolan. Hon bodde förut i Åsareds kvarn som låg strax vid skolan. Agnes var änka och hade fyra barn, Elsa, Ingrid, Sven och Henry. Agnes var en snäll människa hon hade s.k stugmöte i sin stuga och där samlades några stycken till andakt. Hon brukade hjälpa Maj-Britt i affären när hon hade ärende till Jönköping. Hon kände sig osäker och bad till Gud att det inte skulle komma några kunder medan hon var ensam, hur det gick vet jag ej. Henry köpte huset och tomten och hade det till sommarstuga han bodde i Jönköping. Efter några år köpte Henrys son huset som revs, på samma plats byggdes en ny fin villa. Sedan har det gått i affärer flera gånger.

(49). Fiskaretorpet

Det var också ett torp under Prästgården. Gamla sägner berättar att den som bodde där skulle hålla Prästgården med fisk. Det rinner en å nedanför till kvarndammen. I min barndom bodde det en familj som hette Karl och Frida Gustavsson de hade flera barn, Ivar, Gustav, Erik, Sven, Tyra, Märta och Ella. När jag gick i skolan låg det gamla fiskaretorpet på andra sidan om vägen. En liten stuga med ett rum och kök, hur kunde en så stor familj klara sig med så små utrymmen. Erik talade om att när alla lagt sig gick det ej att gå någonstans utan att trampa på någon. Ladugården låg en bit nedan för utmed vägen och även en stall för en häst. Dessa hus revs på slutet av 30 talet och ny ladugård byggdes på andra sidan vägen. Det var pastoratet som byggde den och en jordkällare.


(50). Hjorts

Gustav och hans hustru Klara byggde ett nytt hus söder om gamla ålderdomshemmet. Gustav var den siste som brukade Fiskartorpet. I mitten av på 60 talet revs både ladugården och källaren. När Gustav och Klara var färdiga med jordelivet köpte Arne Hjort från Björstorp stugan. Han var ogift och arbetade på någon fabrik, han hade även plantskola i trädgården och sålde plantor på vårarna. Efter hans bortgång kom nya ägare, Stefan Fridén m familj.

(51). Ålderdomshemmet

Ålderdomshemmet byggdes på slutet av 1800 talet, det var många som bodde där. Ingen kom dit frivilligt. På min skoltid var det många original där. Kalle Kvarnström, Jontaklas, Grip Alfred, Bettisamanda, Anna i Maden, Grip Anna, Mokletapuff, Henning, Jenny och Panntsarlotta. Föreståndarinna var Gerda Spjut med hjälp av hembiträden gick det nog bra. Gubbarna fick hugga och bära in veden för det var vedeldning, det gick nog åt rätt mycket ved för huset var stort. Gummorna fick nog hjälpa till i köket efter förmåga. De kunde bli osams och då fick vi skolbarn höra skrik och svordommar när vi gick förbi, för huset låg alldeles vid vägkanten. På femtiotalet byggdes ett nytt ålderdomshem i samhället som hette Malmgården. Det var ju väldig skillnad på standard, där fick var och en ett eget rum samt en stor matsal och sällskapsrum.
Så blev det gamla "hemmet" till salu och lösöreauktion hölls. Många tog med sig prylar hemifrån när de skulle till "hemmet" och då är det inte säkert utan att det kunde följa med ett och annat kryp så det var risk att göra affärer där. Huset såldes och köparen var Anton Lundkvist som blev Guide i kyrkan. Han gjorde en stor reparation så det blev en modern villa. Nästa ägare blev familjen Karlsson. Sture Axelsson heter nuvarande ägaren, även han har fortsatt med reparationer både utom och inom. Han bor kvar där.

(52). Borghems

Detta är ett gammalt hus som var Habos fattigstuga innan de byggde det nya på andra sidan vägen. Huset reparerades och blev till en lanthandel på nedre våningen. På övervåningen bostad åt hadelsmanen med familj. På väggen över dörren var en skylt uppsatt C.J Vilhelmsson. Innan för dörren stod en stor silltunna och massor med prylar på väggar och tak. För att vara riktgt säker mot inbrott hade han en grep stående på golvet mot låset och det blev fem hål i golvet. Utanför var en stång för att binda hästar i och en bensinpump. Carl-Johan och hans hustru Dina hade tre barn, Henry, Åke och Tulli. Efter Carl-Johan kom Lundkvist och Vibert det blev en filial till deras affär i samhället. Efteråt Kom Josef Lindkvist med frun Inga född Zakrisson, de hade 2 flickor Birgit och Anna-Lena. Efter Josef kom Carl-Erik Borghem med maka Märta de hade en son Per. Affären upphörde senare och en familj som heter Svensson köpte huset som reparerades till en vanlig bostad.

(53). Skatthagen

Detta hus var tidigare en lokal som pingstvännerna hade, kallas även gamla Filadelfia men senare ombyggt till bostad, det har bytt ägare flera gånger. Nu bor där en som heter Anders Pihl. Området kallas Skatthagen.

(54). Habo kyrka

Habo gamla fina kyrka ligger på en kulle dit alla vägar bär inte mindre än sju vägar leder mot kyrkan. Kyrkan var medelpunkten i socknen innan järnvägen byggdes på 1800 talet. Socknen var stor från Älgafalla till Sved. Gustav-Adolf blev egen socken 1780 då fiskebäcks kyrka flyttades dit. Fiskebäck var förr en egen socken där var kyrka, klockstapel och begravningsplats och egen prästgård Eket. Habo kyrka tillbyggdes i sitt nuvarande skick 1723. Kyrkplatsen är gammal och altaret anses härröra från 1350. Kyrkan är byggd nästan som en basilika med läktare runt hela kyrkan. Byggnaden avspeglar också 1700 talets klassamhälle med loger för förnämt folk, bänkar för bönder och läktare för torpare, pigor och drängar. Dopfunten användes under en tid till att blanda rödfärg i för att måla kyrkan utvändigt. Den är från tiden före 1250 talet. I den s.k (stensakrisstian) fanns medeltida skulpturer och altarskåp. Det unika med kyrkan är målningarna med motiv ur katekesen som täcker väggarna från golv till tak. De utfördes 1741 - 1743 av Johan Kinerius ock Johan Cristian Petersson från Jönköping. Här finns bild och text: 10 Guds bud, trosbekännelsen och Fader Vår. Fyra stora takplafonder med dopet, skriftemålet, avlösningen, nattvarden och välsignelsen.
Orglen byggdes av J.N Backman år 1736. Orgelverket är renoverat 1936 och 1962. Klockstapeln uppförd 1760 med tre kyrkklockor. Byggmästaren för kyrkan hette Sven Nilsson Swan, han gjorde upp ritningarna och även en modell av trä den s.k :pinnkyrkan: som ännu finns kvar. Kyrkan hade ingen uppvärmning före 1884, det var nog kallt för kyrkobesökarna under vintertid med långa predikningar att sitta i oeldad lokal. 1884 sattes två stora järnkaminer in en på var sida i kyrkan.
1928 grävdes en källare under sakristian med varmluftkanaler under kyrkgolvet, det var en stor ugn som eldades med ved. På 1951-52 installerades elvärme i kyrkan. Elektrisk ljus kom 1918 från Åsareds kvarns lilla kraftverk men senare från Habo kraft. 1704 var en präst som hette Maurits Seth. 1721 C. Ljungmarker och hans fru född Strokirk. 1868 kom prosten Isak Strand till Habo. 1918 kom Efraim Rang. 1935 kom Sven Gudmundsson. 1960 kom Bertil Alberius. 1973 kom Arne Olsson. 1985 kom Anders Bodin.

(55). Gamla sockenstugan

Det var en stor lokal i norra ändan som användes till kommunal fullmäktiges sammanträden där har nog avgjorts många viktiga beslut. I ett hörn var folk och skolbiblioteket inrett. All konfirmations undervisning i flera generationer skedde i denna lokal. I södra gaveln var en bostad åt barnmorskan hon hette fru Ferm och efter henne kom en ny (jordemor) fröken Hildur Åblad. Senare har alla lokalerna gjorts om till omklädnings rum samt toaletter och matsal till dom som arbetar på kyrkogården.

(56). Nya sockenstugan

Nya sockenstugan byggdes 1957. Det är en stor lokal med kök och V.C. På tredje våningen är en bostad som först var kyrkovaktmästare bostad. Carl-Olof Eriksson bodde där några år, sedan Anton Lundkvist. På första våningen var folk och skolbibliotek inrett där köket är. I Stora salen satt de folkvalda pamparna och bestämde och röstade igenom sina problem.

(57). Prästgården

Habo prästgård byggdes 1713 under Maurits Seths tid, 14 alnar lång och 14 1/2 alnar bred. Sedan byggdes huset om flera gånger, större och större. Den nuvarande prästgården uppfördes 1828, 33 alnar lång 20 alnar o 8 tum bred, 6 alnar o 9 tum hög. Täckt med tegel samt brädfodrad och vitmålad utvändigt. På nedre botten 6 rum och kök på andra våningen flera sovrum och en stor hall.
Vilka präster som har bott här står under Habo kyrka (54).

(58). Kyrkvaktmästarbostad

År 1968 byggdes ett hus i västra delen av prästträdgården som kyrkvaktmästare bostad. Herbert Olsson och frun Ajna var de första som bodde där. 1976 kom Göran Matsson och hans fru Margit, som guidar kyrkan.

(59). Arrendatorsbostad

Prästgårdens arrendatorsbostad byggdes 1928. I början på 20 talet var Karl Larsson arrendator, efter honom kom Ruben Karlsson. Och sedan Herbert Olsson och efter honom hans son Åke Olsson.

(60). Arbetarbostad

Samtidigt som arrendatorsbostaden byggdes en arbetsbostad strax bredvid och där har bott många familjer som jobbat på prästgården. Under några år bodde Erik och Lilly Bjersman med familj.

(61). Hålgropen

Där bodde en Ruben Johansson och hans hustru Gerda. De hade fyra barn Gustav, Anders, Nils och Britta. Numera bebos huset av familjen Mats och Lillemor Dahlberg.

(62). Gropen

Gropen Liljas, Här bodde Ludvig och hans hustru Mari. De hade åtta barn, fyra av varje. Gustav, Paul, Verner och Nils samt Signe, Gulli, Ruth och Annie. Numera bebos huset av familjen Thomas och Helene Karlsson.

(63). Lerebo

Lerebo låg förr ca 200 meter från nuvarande Lerebo. Där var en gammal stuga med lågt i taket, i min barndom bodde där en Karl Fransson och hans hustru Tekla, de hade två barn, Gunnar och Svea. När Karl dog flyttade de till Daräng. Gunnar lärde sig till sockerbagare, han köpte gamla skolan i Apelskift och startade en karamellfabrik som finns än idag. Till Lerebo kom en ny arrendator som hette Hans Pettersson, efter några år revs husen och flyttades ut till vägen. Nytt hus och ladugård byggdes och Pettersson flyttade in med fru Nanni och dotter Eivor. Efter dem kom Olle Lilja med hustru Greta född Karlsson och deras barn Per och Annika.

I början på detta århundrade fick de s.k. Torparna i Gropen, Lerebo , Orrabacken och Munkebo göra dagsverken i Prästgården. Jag har hört berättas att när detta upphörde och torparna fick arrendera sina gårdar istället, så hade Per i Orrabacken sagt att det var Söndag varje dag, så det var nog skillnad.

(64). Lampastugan

Lampastugan ligger strax vid Lerebo. Där bodde en Vilhelmina Sandal, hennes dotterson Henry Johansson köpte stugan och nu är det hans son som har stugan. Nils Johansson i Gropen hyrde stugan i många år som sommarstuga. ägare till Lampastugan var antingen Kyrkan eller Habo kommun.

(65). Hackås

Hackås är en mindre gård avstyckad från Västerlid. Där bodde ett par gamla syskon, som hette Erik och Anna, en annan syster hette Vilhelmina. Deras föräldrar hette Adolf och Lovisa Olsson. Efter dem kom en familj Gustav Lundgren från Jönköping, de har Hackås som sommarställe.

(66). Härhult

Kronogård, från 1850. Gården köptes då av Daniel Jönsson, sedan blev sonen Isak Danielsson och hans hustru ägare till gården. De hade tre söner Viktor, Alfred och Johan. Viktor flyttade till österlid och Johan till åsared. Alfred Isacson och hans hustru Alma f. Johansson blev vid gården 1883, de hade fyra barn, Ester, Gideon, Judith och Ruth. Gideon övertog gården 1943. 1948 gifte sig Gideon med Ann Marie f. Huggare från Kronoby. De fick två barn, Jaen och Ola. Efter Gideons död hjälptes mor och söner åt med skötslen av gården. Sedan köpte Jaen Härhult, men arrenderade ut jordbruket. Han köpte en grävmaskin och hamnade nere i Småland, Toftanäs. Där bildade han familj med Gun Lundberg, De fick två barn Gunilla och Gabriel. Så småningom flyttade Jaen hem till Härhult. Jaen gifte sig med Brittmarie och de brukar gården delvis med några kor samt jordgubbsodling och kalkonuppfödning. Ola utbildade sig till bibliotikarie och bor numera i Borås.
Vid en grävning hittades en pilspets som finns i Hembygdsgården i Habo.

(67). Nygård

Härhult skattegård. Nygård låg förr nere vid vägen vid Härhult, och flyttades upp till nuvarande plats 1787. Där byggdes stuga och ladugård, 1889 brann stugan upp och det nuvarande fina huset byggdes samma år. Den första för mig kände ägaren var Patrik Kjellgren som sålde gården till Sven Olsson och hans hustru Ruth född Nilsson. De kom från Skärstad. De hade en son som hette Seth, som tillsammans med sin hustru Vera född Andersson övertog gården. De fick två barn Inger och Sven. Sven och hans hustru Ingegerd, blev vid gården och brukar den nu. Deras barn heter Maria och Anders.

(68). åsareds kvarn

Under Nygård låg en gammal kvarn som under Sven Olssons tid ändrades till ett kraftverk som höll många gårdar med lyse, Västerlid, åsared, Kyrkbyn, Härhult och Nygård.
I mitten på femtiotalet blev kraftstationen nedlagd och Habo Kraft övertog el leveransen i området. Stugan till åsaredskvarnen står kvar men dammen är igenvuxen med buskar och träd.



(69). Habo kyrkskola

Habo kyrkskola var nog bland de äldsta skolorna i Habo. Den låg på Härhults marker. Det var en vinkelbyggd stuga med en stor skollokal samt kapprum. I skolsalen fanns kateder och skolbänkar samt hyvelbänkar och skåp för verktyg och skolmaterial. Värmen kom från en stor svart kamin med vedlår. Där fanns en bostad för läraren med familj, tre rum och kök, utan bekvämligheter, med utedass och vedbod. Där gick jag i skola i fyra år, och läraren var Johan Thoren, som blev morfar till vår nuvarande kyrkoherde Anders Bodin. Strax intill låg småskolan, med en skollokal och bostad för lärarinnan som hette Lillie Ferm, där började jag skolan 1923. På fyrtiotalet revs båda skolorna. Strax öster om småskolan byggdes det en skola för både stor och småskola, och en lärarbostad byggdes på samma ställe där storskolan hade legat. Den gamla småskolan köptes till bygdegård i Lunnekullen och byggdes upp där. Det var en förening som hette SLU (Svenska Landsbygdens ungdom), som använde den för sina möten och sammankomster. Den användes än i dag av ortsbefolkningen och är en fin lokal. Den befintliga skolbyggnaden köptes 1996 av ett par, Eva och Nils Marklund, vilka döpte om den till "Huset Härvid". Nils jobbar på Telia. De nyttjar huset som bostad, vandrarhem m.m. de har även kaninuppfödning.

(70). Lärarbostaden

Lärarbostad byggdes på samma ställe där folkskolan hade legat. Där bodde två lärare Bertil Söderlund med familj samt småskollärarinnan Anna-Karin Karlsson. Efter skolans nedläggning köpte Jenning och Gunilla Karlsson lärarbostaden och bor där nu.

(71). Härängen

Strax vid skolan byggdes ett hus av Vilhelm Johansson och hans hustru Elvira. Han var tidigare skolvaktmästare vid skolan. Efter Vilhelms död bodde Elvira kvar själv i många år. När även hon en dag var borta, såldes huset vidare till Anna Karlgren från Karshult.

(72). Habo kvarn

Omnämdes redan 1655-1673. L.Melinius som var pastor i Habo då lät uppbygga kvarnen. Dammfästet var i dåligt skick och förbättrades 1783. År 1828 lämnades tillstånd att begagna den befintliga husbehovs mjölkvarnen med två par stenar samt en grov enbladig såg till grannarnas tjänst mot tull och skattläggning. I min barndom var det kanske samma kvarn för den verkade mycket gammal.

(73) Kvarnstugan

Mjölnare var August Brink sedan hans son Konrad. Efter kom Axel Svedbom det var på 20 talet. I början på trettiotalet kom en familj från gammelsvenskby i Ukranja. De hette Hinnas men bytte namn till Högevik. Cristoffer och en broder Teodor köpte kvarnen. Det dröjde inte många år förrän den gamla kvarnen revs och en stor byggnad med fem våningar byggdes. Det fanns alla moderna maskiner för rensning, nötning och torkning. En dag blev Cristoffer sjuk och dog då blev kvarnen till salu. Den som köpte hela stället med kvarn, hus och jord hette Lennart Hall. Det blev stora omändringar en stor flott villa byggdes och den fina kvarnen revs. Det är tre hus som tillhör fastigheten.

(74) Högerviks

Cristoffer byggde ett hus uppe i ängen där bodde han med hustrun Ingrid sedan har det varit flera ägare till huset.

(75) Halls

Den nya stora villan byggde Lennart Hall. Nu bor det en familj, Leif och Annika Svensson.

Åsared

(76) Liden

Där bodde en gammal tant som hette Emma, som hade en släkting Ebba Anderson från Bottnaryd och hon flyttade till Liden. Ebba hade blivit änka och hade en dotter som hette Sussi. Ebba gifte snart om sig med en målare från Jönköping som hette Ragnar Karlsson, han flyttade också till Liden med sin son vid namn Sibert.
Sibert har arbetat i skogen och på kyrkogården.

Gammelgården

Ragnar byggde ett stort hus som fick namnet Gammelgården. En stor sal i ena ändan och kök i den andra. Ebba ordnade med kaffeservering och tog även emot beställningar till fester av olika slag. I den stora salen ordnade Ragnar ett museum, han hade samlat massor av antika saker. Folk strömmade dit för att dricka kaffe och se alla antika saker. Det kom folk från samhället i stora skockar på helgerna. Ragnar underhöll gästerna med dragspelsmusik ibland om han var på gott humör. Ragnar hade en stor motorcykel och med Ebba på bönepallen for de varje sommar ut på semester.


(77) Uddbergs

Här låg ett hus där makarna August och Emma Uddberg med de tre barnen, Tage, Stina och Lisa bodde.
Gunnar Svensson från Daräng blev måg hos Uddberg med dottern Stina. De gifte sig och fick tre barn, Margot, Ingvar och Rune. De bodde först några år i (Emmestugan) i Daräng och sedan i lillestugan i Västerlid. 1945 byggde de detta huset i Åsared efter att det gamla huset brunnit ned.
Lennart och Birgitta Johansson med familj bor där nu.

(78) Bergmans

Detta huset byggde Per-Olof Bergman och hans maka Monika, hon är dotter till Ingemar och Margot i Daräng.

(79) Björstorp.

Ett gammalt klockare och organistboställe. År 1736 föreslogs att organistens lön skulle utöver inkomster från gården upptaga kollekt i kyrkan annandag jul, påsk och Pingst då han själv går med håven. Klockaren måste ha kommit upp i ålder för att förmana ungdommarna att inte stimma och föra oväsen i eller utanför kyrkan. Han skulle kunna väl läsa i bok och skriva för att undervisa församlingens barn. Den 14 dec. 1740 blev till klockare utsedd Lars Svensson i Gölan. Sedan har det varit många organistrar i Björstorp. S. Johansson var klockare och organist i slutet av 1800 talet. Efter skolans tillkomst vid kyrkan har organistern bott där. Den första arrendatorn på gården som jag vet var Viktor Nilsson som flyttade till Apelskift.
Sedan Frits Hjort Med maka Annie född Johansson. De hade tre barn, Arne, Märta och Yngve. Efter Frits övertog Yngve arrendet. I början av 90 talet såldes husen och det öppna jordbruket men ingen skog. Yngve köpte hus samt jord och bor kvar.

(80). Backelund

Det var ett torp under Björstorp. Där bodde en gammal änka som hette Lina hon hade två döttrar, Rut och Judit. Rut gifte sig med Gustav Lilja. Judit bodde kvar i Backelund och var sömmerska. Hon gifte sig med Lars Persson i Orrabacken. Lars var byggnads snickare och slaktare. Sedan har det varit många ägare, familjen Rolf och Inga-Lill Seving med barn bodde där några år. Stugan är reparerad till en fin villa.

(81). Vårby

Den förste som bodde där som jag minns var Algot Bengtsson och hans hustru Ester född Brink de hade 5 barn, Greta, Margit, Britta, Olle och Lisa. När Algot flyttade till Ottosgården flyttade Konrad och Agda Brink till Vårby. 1935 köpte Ejnar Johansson och hans hustru Märta gården och flyttade dit. De var nygifta och fick en son som heter Ragnar som blev bankkamrer till yrket. Sedan har det varit flera ägare.

(82) Viktors

Alfred Isaksson i Härhult och hans broder Johan tvistade om vem som skulle övertaga Åsared men Johan vann. Johan gifte sig med Lovisa Magnusdotter i Daräng hon var min farfars syster. De fick en son Viktor som övertog gården efter Lovisas bortgång. Johan var mycket i kyrkans tjänst, han var ganska orädd av sig, det säges att han under en reparation av staplen klättrade upp och satte tuppen på plats. Viktor gifte sig med Ester Larson i Eket de fick 8 barn, Bertil, Gösta, Dagny, Maj, Erik, Sigrid, Britta och Berit. Gösta och Maj emigrerade till Amerika, de andra flyttade bort efter hand. Viktor och Ester flyttade ned till samhället och Erik övertog gården och blev bonde. Erik gifte sig med Anna-Greta Karlsson från Gustav-Adolf de fick inga barn och Anna-Greta blev sjuk. Då sålde de gården till grannen Sven Alnervik och köpte en villa i samhället och flyttade dit. Sven sålde hus och ladugård till en målare i Habo som heter Våge Johansson, han rev boningshuset och byggde nytt och i ladugården blev hästar.

(83) Ottosgården

1920 flyttade Otto och hans hustru Tilda upp från (neråsared) som låg några hundra meter norr om nuvarande gården. Otto byggde ett nytt hus och ladugård vid vägen. De hade 6 barn, Rut, Edit,Ingrid,Anni,Arvid och Elsa. Efter Otto kom Algot och hans hustru Ester Bengtsson dit med barn (se vårby). Algot sålde gården till Arne Alnervik från Bosaryd i Bankeryd. Arnes hustru hette Febe Johansson och var från Flaskebo. de hade tre barn, Sven, Inga, och Gunborg. Sven övertog gården och köpte Erik Isakssons gård som låg alldeles intill. Sven är även busshaufför.

(84) Solhem

När Otto blev gammal byggde han ett hus som heter Solhem. Men Otto dog så han hann inte att flytta dit. Tilda och Elsa flyttade dit, Elsa satte upp en lanthandel i stugan och drev handel några år. I slutet av tjugotalet kom en ny affärs man som var en kvinna Edit Bride,hon hade affären några år. Sedan köptes Solhem av en predikant som hette Ejdersjö. Därefter köpte Holger Nilsson från Järstorp. Holgers föräldrar bodde där några år. Holger gifte sig med Ingegerd och de fick tre barn, Ingbritt, Lennart och Ingemar. Holger var byggnadssnickare och hade bigård med många bikupor han sålde mycket honung. Solhem byggdes till många gånger så den blev nog dubbelt så stor som från början. Efter Holgers bortgång sålde Ingegerd 1995 villan till en vid namn Bertil Sporrong han kom från Maden.

(85). Furulund

Detta är en gammal låg vinkelstuga. C.J. Wilhelmsson började med en lanthandel där innan han fyttade till kyrkbyn. Sedan bodde där en skomakare vad han hette vet jag ej. Johan Karlsson (Klebbejohan) har också bott där och han lagade klockor. Henry Wilhelmsson och hans hustru Dagny född Hansson köpte stället de hade två barn, Gerhard och Ulla. Gerhard köpte stugan, hans fru hette Inger och de hade två barn, Anette och Monika. Både Gerhard och Inger är borta, döttrarna har det till sommarbostad.

(86). Högalund.

Högalund är en gammal gård och där bodde en gammal man som hette Anderson. Efter honom kom Holger Nilsson från Visingsö och hans hustru Dagny från Åsared. De hade två barn, Lennart och Rune.
Efteråt kom en ny ägare dit Optikern P.G.Ödman, han rev alla husen och byggde både villa stall och garage. Sedan har det bytt ägare flera gånger.

(87). Nyhagen

Det har varit ett torp under Lindhult. Där bodde ett par makar Alfred och Anna Abrahamsson de hade åtta barn, Erik, Gösta, Astrid, Gunnar, Margit, Ruth, Elsa och Ernst. Därefter kom Karl och Anna Klasson de hade två barn, Gustav och Sigvard. Gustav abetade på Lindhult hela sitt liv. Sigvard flyttade till Huskvarna och fick arbete där. Huset Avstyckades från Lindhult och nya ägare kom och reparerade och byggde om.

(88). Hultet

Där bodde i min barndom ett par gamla makar som hette Anders och Hulda. Det var en liten gård med jord och skog, en häst och några kor. Gården ligger väster om Lindhult dålig väg inget el eller telefon. Anders och Hulda hade en dotter som hette Signe hon gifte sig med Ejnar Johansson från Baskarp. Ejnar köpte gården av svärfar, de hade fyra barn, Birger, Gösta, Sonja och Margit. Ejnar var korgmakare och gjorde massor med potatiskorgar.

Sotarestugan

Anders och Hulda köpte en stuga från Gustav-Adolf som kallades sotarestugan. De flyttade stugan till Hultet och bodde där tills de dog. Efter de gamlas bortgång såldes gården till Lagervall på Lindhult, men husen står kvar och är sommarbostäder.



(89). Lindhult

Den förste ägaren som jag vet hette John Persson. När han sålde gården tog han undan Lindhults utskog vid Furusjö och sålde många tomter. Han satte upp en syfabrik och en fin villa och kallades för disponent. Han hade en dotter som hette Ingrid. Hon var den första kvinna i Sverige som blev prästvigd. Lindhult sålde Persson till Patron K.V. Hansson och hans hustru, som hette Agda. De hade 5 barn, Ajna, Allan, Alice, Kurt och Birgit. Gården hade 208 har åker och 100 har skog. 1937 såldes gården till godsägaren Erik Lagervall, som kom från Gunneryd i Ölmstad. han var ogift först men gifte sig med en sjuksköterska Karin Håkansson. De hade en pojk vid namn Peder. Men någon bonde blev han inte utan han skolade sig och är nu redovisnings konsult i samhället men han bor kvar på Lindhult. Lagervall hade flera arrendatorer, Eriksson, Bergkvist, Klasson och Aschan.

(90). Rödjestugan

En gammal fin kvarn som ligger väster om Lindhult vid Domneån. Den förste mjölnaren hette Kvarnström. Han efterträddes av en man vid namn Dahl, vars hustru hette Lotta. Fem flickor och två pojkar satte de till världen. De hade varit mjölnare i Julareds kvarn förut. Vid kvarnen ligger två hus. Efter Dalhs död bodde Lotta kvar där tills hon dog. Efter Dahl kom Johan Lind och var mjölnare i många år och hans hustru hette Selma. De hade sju barn, Tage, Ragnar, Karl-Erik, Åke, Allan, Gunnar och Ingrid. Efter Lind blev kvarnen nedlagd. Domneåns kraftverk köpte gården Rödjestugan och kvarnen revs. Det skulle bli en väldigt stor kraftstation och de köpte vattenrätten utmed Domneån ända till Tuvebo gräns. Det skulle bli en stor damm. Hultet blev av med en remsa även Östergården ungefär ett tunnland, det var likadant på Domnaryd sida. Skogen och varenda buske skulle bort. Högsta vatten domstolen avslog alltsammans så det blev inget av, men nu har skogen återtagit sina domäner och växt upp igen. Lagervall köpte Rödjestugan av domneåns kraftstations ägare Anders och Jan Graab.

Kvarnestugan

Stugan har Linds barn kvar som sommarbostad.

Dahls

Detta är den gamla kvarnstugan som Lotta Dahl bodde i.



- till första sidan

Sidan uppdaterad senast den 29 november 2000